TERVEYDEN TUTKIMINEN

Koirien terveyttä kartoitetaan Kennelliiton virallisilla terveystutkimuksilla. Yksilön kohdalla tutkimusten tulokset ovat tietoa koiran terveyden tilanteesta ja mahdollisista terveysriskeistä tulevaisuudessa. Tuloksia käytetään myös jalostuksen apuna ja rodun terveystilanteen tarkkailun työvälineenä.

Silmäsairaudet: Perinnöllisiä silmäsairauksia kartoitetaan Suomen Kennelliiton virallisilla silmätutkimuksilla, jotka tehdään koiran ollessa hereillä. Tutkimus ei aiheuta koiralle kipua. Silmätutkimuksia tekevät pätevöidyt silmäeläinlääkärit.

Polvilumpion sijoiltaanmeno: Patellaluksaatio todetaan eläinlääkärin tekemällä tutkimuksella, joka tehdään koiran ollessa hereillä. Tutkimus ei aiheuta koiralle kipua. Suomen Kennelliiton virallisia polvitutkimuksia tekevät polvitutkimusoikeudet omaavat eläinlääkärit.

Lonkka-, kyynär- ja selkätutkimukset: Luuston kasvu- ja kehityshäiriöitä tutkitaan röntgentutkimuksella. Koira on tutkimusten ajan rauhoitettuna. Tutkimukset eivät aiheuta koiralle kipua. Röntgentutkimuksia tehdään lähes kaikilla eläinlääkäriasemilla, joiden käytössä on röntgentutkimuslaitteet. Virallisia tuloksia varten röntgenkuvat lähetetään lausuttavaksi Suomen Kennelliiton eläinlääkäreille.

Sydäntutkimukset: Sydäntutkimus voidaan tehdä joko stetoskoopeilla kuuntelemalla tai ultraäänitutkimuksella. Molemmat tutkimukset tehdään koiran ollessa hereillä. Tutkimukset eivät aiheuta koiralle kipua. Sydäntutkimuksia tekevät Suomen Kennelliiton hyväksymät sydäneläinlääkärit.

Shaking puppy -syndrooma, SPS, SLEM: Oireyhtymää varten on kehitetty geenitesti, jolla voidaan selvittää, onko mahdollinen jalostuskoira kyseisen sairauden kantaja. Sairaus ilmenee vain hyvin nuorilla pennuilla, joten aikuiselle koiralle sairaus ei ole riski. Geenitestin voi teettää Orthopedic Foundation for Animals eli OFA:lla tai osana MyDogDNA-passia. Koska testi ei ole Suomen Kennelliton virallinen terveystutkimus, jalostustoimikunta ottaa mielellään vastaan testitulosraportit sähköpostitse jalostus.borderi(at)gmail.com.