ROTUINFO

Luonteeltaan borderterrieri on iloinen ja vilkas kuten terrierit yleensä, eikä se saa olla tappelunhaluinen. Sen tulee olla luonteeltaan sosiaalinen ja kyettävä lauma yhteistyöhön sekä itsenäiseen työskentelyyn.

Borderterrieri on ennen kaikkea rohkea metsästyskoira

 

Borderterrierin tulee olla rakenteeltaan sellainen, että se pystyy seuraamaan ratsukkoa ja ajokoiria kokonaisen työpäivän. Se on tarvittaessa halukas syöksymään luolaan ketun perään ja karkottamaan se ulos.

Luonteeltaan borderterrieri on iloinen ja vilkas kuten terrierit yleensä, eikä se saa olla tappelunhaluinen. Sen tulee olla luonteeltaan sosiaalinen ja kyettävä lauma- yhteistyöhön sekä itsenäiseen työskentelyyn.

Juuri päänsä vuoksi borderi erottuu muista terriereistä

Pää on borderterrierin osista yksi tärkeimpiä. Se muistuttaa saukon päätä. Juuri päänsä vuoksi borderi erottuu muista terriereistä. Kallo on leveä, korvien välistä lattea ja otsapengertä on mahdollisimman vähän.

Kuono-osa ja alaleuka ovat vahvoja, jotta koira voisi puolustautua ketun hyökkäyksiltä. Kuono-osa on 1/3 suhteessa kallo-osan 2/3 pituuteen. Hampaat ovat suuret koiran kokoon nähden. Ilme on tarkkaavainen. Silmät ovat tummat ja sijaitsevat melko kaukana toisistaan. Ne ovat syvän tummanruskeat ja mantelinmuotoiset. Korvat ovat pienet, V:n muotoiset ja niiden väri on yleensä tummempi kuin muu karvapeite.

Kaula on pitkähkö – ei pitkä eikä lyhyt. Liian lyhyt kaula tekee koirasta pönäkän ja liian pitkä kaula taas heikon. Rungoltaan borderterrieri on korkeuttaan hieman pitempi, ylhäältä ja edestä katsottuna kapea. Runko on notkea ja koira on ketterä, ei koskaan massava. Kylkiluut ulottuvat pitkälle taakse. Kaksin käsin koeteltaessa sormien tulisi ulottua lapojen takana rintakehän ympäri. Lanneosan on oltava vahva, koska se kannattelee koko koiraa.

Häntä on verraten lyhyt, porkkanan mallinen, ylös kiinnittynyt ja sen kantoasennon sanotaan olevan ”kymmentä yli”. Se ei saa kaareutua liian korkealle selän päälle.

Kyetäkseen seuraamaan ratsukkoa borderterrieri ei voi olla kovin matalajalkainen

Rotumääritelmä ei sano mitään korkeudesta, mutta on helppo ymmärtää, ettei matalajalkainen ja raskasrakenteinen terrieri siihen pysty.

Eturaajat ovat suorat, eivät liian raskasluustoiset ja käpälät pienet. Päkiät ovat paksut.
Takaraajat ovat linjakkaat ja jäntevät. Takaraajoilta vaaditaan työntövoimaa, siksi reisien tulee olla lihaksikkaat ja polvikulmausten hyvät.

Liikkeet ovat vapaat ja tehokkaat, ne soveltuvat ketterään liikkumiseen vaikeakulkuisessa maastossa. Koska borderterrierin tulee pystyä seuraamaan hevosta, ei sen liikkuminen saa olla rajoittunutta. Edestä ja takaa katsottuna raajojen liikkeiden tulee olla yhdensuuntaiset. Sivulta katsottuna koiran ylälinja pysyy liikkeessä vakaana. Ravin tulee olla taloudellista ilman raajojen heittelyä tai vispausta.

Nahka on paksu, eikä se saa olla liian kiinteä, jotta koira voisi puolustautua ketun saatua siitä otteen luolassa. Karvapeite on kaksinkertainen. Peitinkarva on karheaa ja tiheää, jota hoidetaan nyppimällä kuollut kerros pois. Vaikka borderilla on lämmittävää pohjavillaa, se ei ole kovin pakkasen kestävä. Karvapeitteen tehtävä on ennemminkin suojata kuin lämmittää.

Värit ovat punainen, vehnänvärinen, harmaankirjava (grizzle) ja punaruskea tai sininen ja punaruskea.
Koko mitataan rotumääritelmässä annetuilla painomitoilla: Urokset 5,9 – 7,1 kg, nartut 5,1 – 6,4 kg.