BORDERTERRIERIT SUOMESSA

Suomalaistyttö Brita Donner työskenteli kesällä 1946 Mellbyn kartanossa Ruotsin Skoonessa. Hän ihastui mukavaan Englannista tuotuun borderterrieriin, joka oli erittäin käyttökelpoinen metsästyksessä ja luolakoirana. Brita Donner hankki ensimmäisen oman borderinarttunsa Mellby Monkeyn vuonna 1950, josta tuli hänen kennelnimensä Monkans.

Ruotsin ensimmäiset merkittävimmät kennelit mm. Hagmarkens, Bombax ja Juniper, aloittivat borderjalostuksensa Monkansin koirilla. Eri Ruotsin kenneleistä tuotiin Suomeen seitsemän koiraa vv. 1966-1970. Anja Luoso (nyk. Svensson) toi vuonna 1970 ensimmäisen borderinsa, Juniper Klettermusen, jonka nimestä Anja ja Aune Luoso saivat kennelnimen Kletters.

Bonfacta kennelin Anne Kosunen laajensi kasvatusta bordereihin ostamalla Kletters Klaaran. Terras kennelin Liisi Brotherus taas hankki kantanartukseen Bonfacta Allegron vuonna 1979.

right_merlin

Öljymaalaus Farmway Southern Hawk’ista

Borderterrierikerho r.y. perustettiin vuonna 1982

 

Aluksi se toimi rotua harrastavana yhdistyksenä SKL:n ja Suomen Terrieriklubin jäsenyhdistyksenä. Aune Luoso oli joskus sanonut, että sitten perustetaan oma kerho, kun borderi on ensimmäisen kerran Best in Show. Tuon urotyön teki Haminan näyttelyssä Aunen oma tuontiuros Farmway Southern Hawk. Perustamisvuonna oli neljä kasvattajaa, joilla oli kennelnimi.

right_topu_lautan

Crufts 2005 – ROP ja VSP Suomeen, historian ensimmäiset Brittisertit Suomessa syntyneille bordereille!

Tåpe
Grindstones Skattkammare ROP ja Heathberry’s Better By Far VSP

Rotujärjestöoikeudet kerho sai vuonna 1994

 

Luolakoirien taipumuskoetoiminnan katsotaan alkaneeksi vuonna 1981, jolloin borderit saivat oikeuden osallistua virallisiin luolakokeisiin. Kletters Klaara oli ensimmäinen luolakokeissa palkittu ja Bonfacta Allegro ensimmäinen Suomessa syntynyt käyttövalio vuonna 1984. Vuonna 1989 tuli rodulle oikeus osallistua metsästyskoirien jäljestämiskokeisiin.

Agility on kiinnostanut borderisteja heti lajin rantauduttua Suomeen. Susanna Backman kirjoitti Borderissa 2/89 artikkelin ”Borderterrieri agilitykoirana” ja ensimmäisiä kilpailijoita ja uranuurtajia olivat hänen lisäkseen Johanna Leppä ja Niina Suikeli.

Ensimmäinen Borderpäivä, epävirallinen katselmus oli vuonna 1985. Koiria oli ilmoitettu 66 ja ne arvosteli Colin Smith. Voittaja oli Anne Kosusen tuontikoira Farmway Snow Dove.

Vuoden Border -kilpailu aloitettiin vuonna 1988 ja ensimmäisen nimen kiertopalkintoon sai Kletters Charlotte.

Jos 1980-luku oli Kletters-kennelin omien ja tuontikoirien juhlaa, seuraavalla vuosikymmenellä suomalaiset borderit tulivat tunnetuksi myös ulkomailla Foxforest-kennelin toimesta. Tuija ja Seppo Saari kasvattivat vv. 1991-2002 145 pentua, joista peräti 58 muotovaliota ja kuusi käyttövaliota. Ensimmäinen Suomessa kasvatettu Maailmanvoittaja oli v. 1994 MV-tittelin saanut Foxforest Clear To Fly. Seuraavana vuonna tittelin sai Foxforest Light The Sky. Sittemmin Maailmanvoittaja -titteleitä on tuotu Suomeen lähes kaikista Euroopassa pidetyistä näyttelyistä.

Vuonna 2005 rodun kotimaata kohahdutti Cruftsissa, maailman suurimmassa koiranäyttelyssä narttu Grindstones Skattkammare, joka oli rotunsa paras. Lisäksi urokset voitti niinikään Suomessa kasvatettu Heathberry’s Better By Far.

Vuoden 1999 Borderi-lehdessä ilmoitti yhteystietonsa 33 kasvattajaa. Vuonna 2016 alussa oli kasvattajailmoituksia 44. 

right_ilpo

Iris

Kolminkertaiseksi Erikoisnäyttelyn BIS-voittajaksi on yltänyt FIN MVA V-02 V-04 Heathberry’s New Release.
Lähihistorian menestyksekkäin näyttelyborderi on ollut C.I.B FIN MVA SE MVA PL MVA MV-06 MV-08 V-05 PMV-05 EUV-06 V-06 PMV-07 V-08 SEV-06 PL&PZV-06 Heathberry’s Smart Move. ”Iiris” on kahminut maailmanvoittajatittelit Puolasta -06, Ruotsista -08, Euroopan Voittajan -06, Pohjoismaiden Voittajan -07 ja Voittajatittelit -05, -06 ja -08. Lisäksi se on ollut vuosina -07 ja -08 Erikoisnäyttelyn Best in Show.