Tervetuloa Borderterrierikerhon järjestämiin keinoluolatapahtumiin!  

Metsästystoimikunnan LUT-vastaavat järjestävät paikallisten yhdyshenkilöiden tuella tutustumispäiviä eri puolilla Suomea syksyn aikana. Näillä näkymin tiedossa on tutustumismahdollisuus ainakin Nakkilassa, Loviisassa, Laukaassa, Kruunupyyssä, Maalahdessa, Mynämäellä sekä Vihdissä.

Ilmoitamme tarkat ajankohdat sekä ilmoittautumistiedot aina tapauskohtaisesti, joten seuraa ilmoittelua! 

Keinoluolalla koira pääsee kokeilemaan taipumuksiaan luolatyöskentelyyn ja harjoittelemaan eri asioita, joita mitataan LUT-kokeella (luolakoirien taipumuskoe). Taipumuskokeen tarkoitus on antaa tietoa koirien sopivuudesta luolatyöskentelyyn jalostusta varten. Keinoluolaharjoittelun tavoitteena on, että koira syttyy riistalle, oppii läpäisemään ahdinkoputken ja liikkumaan luolastossa. Niin sanotun A-asteen harjoittelussa koira harjoittelee lisäksi hiekkaesteen kaivamista. 

Keinoluolaharjoittelusta ei kannata ottaa minkäänlaisia suorituspaineita. Tärkeintä on, että sinä ja koirasi saatte hyviä kokemuksia mukavassa porukassa. LUT-kokeessa mitattavia asioita on usein hankala opettaa koiralle, sillä ne tulevat koirilta perimästä. Omistajan antaessa mahdollisuuden koiran vietti pääsee esille ja harjoittelun myötä viettiä vahvistetaan. 

Harjoituksissa edetään pienin askelin. Paras aika onkin lopettaa juuri silloin, kun koiralla on paras into päällä. Lyhyt harjoitus on yleensä pitkää parempi. Rodun kannalta on hienoa, että ylipäänsä tutustutte tähän lajiin ja jos koira vaikuttaa toimivan hyvin, kannattaa myös harkita kokeeseen menoa. 

Valitettavasti kaikista bordereista ei tule luolakoiraa. Tämä riippuu ensisijaisesti koiran taipumuksista, joiden ollessa puutteelliset kannattaa keskittyä harjoittelemaan koiran kanssa muita sellaisia lajeja, jotka ovat sille mahdollisimman palkitsevia ja hyödyllisiä. Kannattaakin kysyä kouluttajalta, miten hän suosittelee etenemään asian suhteen. 

Tule siis tutustumaan koirasi kanssa keinoluolaan mukavassa borderiporukassa! Ei haittaa vaikket tietäisi asiasta vielä mitään. Tutustumispäivänä tapaat muita borderisteja, joiden kanssa voitte sopia jatkossa vaikka omia harjoittelupäiviä niin keinoluolalla kuin muunkin yhteisen tekemisen parissa! 

Luolaterveisin, Noora Repo ja Salla Mäntyniemi