Borderterrieri agility-koirana

Agilityn perusajatus on, että ihmisen ohjaama koira suorittaa ennalta määritetyn esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ohjaaja käyttää koiran ohjaamiseen ääntään ja kehonsa liikkeitä koskettamatta koiraa ja esteitä. Agilityrata koostuu useista erilaisista esteistä. Hypättäviä esteitä ovat aidat, rengas, muuri ja pituuseste. Kiivettäviä esteitä, joita kutsutaan yleisesti kontaktiesteiksi, ovat A-este, puomi ja keinu. Lisäksi rataan kuuluvat tunnelit (= putket) sekä pujottelueste (= kepit) ja pöytä. Esteiden suorituskorkeudet riippuvat koiran koosta (lainaus Suomen Agilityliitto).

Koirat jaetaan eri luokkiin koon ja taitotason perusteella

Säkäkorkeuteen perustuvia kokoluokkia on kolme: minit alle 35 cm, medit 35 - 42,99 cm ja maksit 43 cm tai yli. Myös taitotasoja on kolme. Kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta ja osaamisen kehittyessä edetään 2-luokan kautta 3-luokkaan. Ylimmässä taitoluokassa kilpaillaan mm. Suomen mestaruuksista, ja tässä luokassa ohjaaja voi saavuttaa koiralleen agilityvalion ja hyppyvalion arvon kolmella SERTillä. Lajissa kilpaillaan MM-tasolla asti.

Borderi on Suomen suosituimpia ja menestyneimpiä agilityrotuja. Ensimmäiset borderit nähtiin agilitykentillä 1990-luvun alussa. Se on kiihkeä ja esimerkiksi saalisvietillä hyvin motivoituva rotu, jonka nopeus riittää huipulle asti. Useimmiten borderit kilpailevat miniluokassa.

Bordereiden kisastarttien määrä oli Kennelliiton KoiraNetin mukaan vuonna 2015 noin 3500. 

Bordereita on löytynyt palkintopallilta myös arvokisoissa. Ne ovat edustaneet Suomea myös MM- ja PM-kisoissa, joista on tullut paljon menestystä. Suomen menestynein borderiagilitaaja kautta vuosien on ollut Janne Karstunen, joka on kilpaillut MM- ja PM-tasolla Annin (Anniedear), Empun (Chubby's Xerxes), Jellon (Foxforest Secret Weapon) ja Toffen (Junipermoor's Diamond) kanssa saavuttaen useita mitalisijoja.

Mukaan harrastukseen pääsee Suomessa toimivien agilityseurojen kautta

Borderterrierikerho ei järjestä koulutusta. Sen sijaan vuosittain järjestetään rodun mestaruuskilpailut.

Borderterrierikerho on valittu Suomen Agilityliiton varsinaiseksi jäseneksi 23.2.2010.

Suomen Agilityliiton jäsenenä kerhollamme on mahdollisuus vaikuttaa SAGIn toimintaan ja osallistua agilityn kehittämiseen Suomessa. SAGIn jäsenyhdistyksenä meillä on oikeus järjestää virallisia agilitykilpailuja ja henkilöjäsenenne ovat oikeutettuja osallistumaan SAGIn myöntämiin kilpailuihin sekä muihin liiton valvonnassa ja ohjauksessa järjestettyihin tilaisuuksiin lunastettuaan harrastus- tai kilpailulisenssin.